Gezonde gewoontes aanleren? Zo pakt de Hogeschool Utrecht dat aan bij kinderen op het AZC

Hogeschool Utrecht helpt Utrechts AZC

Op een Utrechts AZC komen kinderen en studenten van de Hogeschool Utrecht wekelijks samen. De studenten helpen de kinderen op het gebied van gezondheid en welzijn, op een speelse manier. Zo blijkt dat skateboarden en tandenpoets-les prima samen gaan.

Het is een verrassend gezicht. Op het plein midden in het asielzoekerscentrum in de Utrechtse wijk Oog in Al, zien we een groep jonge kinderen enthousiast hun skeelers vastbinden en met hulp van begeleiders over obstakels rijden. Daarnaast staan een paar Mondzorgkunde-studenten van de Hogeschool Utrecht met vrolijke giraffenknuffels klaar, waar diezelfde kinderen even later halt houden om met een levensgrote tandenborstel de tanden van de giraf te poetsen.

Deze speelse methode is kenmerkend voor het project ‘Gezond en Wel’ van de Hogeschool Utrecht. Het project stimuleert om maatschappelijke vraagstukken op het gebied van gezondheid en welzijn in Utrecht vanuit verschillende disciplines aan te pakken. Zo werken Utrechtse studenten van verschillende faculteiten met elkaar samen, maar gaan ze ook in de praktijk aan de slag met bewoners van AZC’s; iets wat weer perfect past in de ambities van de gemeente Utrecht.

Alle disciplines combineren

Projectleider van de activiteiten op het AZC is senior onderzoeker van de Hogeschool Utrecht Froukje Smits. Zij ziet de meerwaarde van het samenwerken op de AZC. ,,De maatschappelijke vraagstukken die hier spelen zijn zo complex, die kun je niet vanuit één discipline oplossen. Daarvoor moeten we samenwerken. In dat kader vind ik de Hogeschool Utrecht heel interessant. Hier hebben we zoveel kennis onder één dak: van social work en pedagogiek, tot fysiotherapie, mondzorg, verpleegkunde en orthoptie. Ik dacht: hoe leuk zou het zijn als we al die disciplines kunnen combineren?”

En zo geschiedde op het Utrechtse AZC. Twee keer in de week gaan studenten van verschillende opleidingen langs op de locatie. Op het pleintje zien studenten Logopedie bijvoorbeeld dat studenten Social Work vanuit een veel bredere kijk het gesprek aangaan met de kinderen. Studenten Social Work leren andersom dan weer oog te hebben voor de mondgezondheid. En dat is nodig. De studenten zagen hoe jonge kinderen soms al tien gaatjes in hun gebit hadden.

Sport en spel

Dit alles gebeurt in een context van sport en spel in de buitenlucht. De studenten voetballen en spelen kaartspelletjes met de kinderen, of gaan aan de slag met skeelers en skateboards. Zelf is onderzoeker Froukje ook van de urban sports; in een video van deze Hogeschool Utrecht story is te zien hoe ze zelf op haar skateboard richting het AZC rolt.

Het sport- en spelelement is een belangrijke troef, zo zag ook Marjo Salentijn, docent op de opleiding Mondzorgkunde. “Je denkt in eerste instantie: hè, skateboarden en tandenpoetsen, wat een gekke combinatie? Maar het bleek eigenlijk juist een heel goede combinatie. Omdat de studenten gaan sporten met de kinderen en daardoor een band met ze krijgen, kunnen ze vanuit daar veel makkelijker voorlichting geven.”

Plan Einstein

Bovendien komt met dit project een mooie verbinding tot stand tussen de bewoners van Utrecht en de mensen die op het AZC wonen – iets wat de gemeente Utrecht expliciet probeert te stimuleren in hun ‘Plan Einstein’. Zo vertelt een student: “Ik had een negatief beeld van mensen in een AZC, door wat ik in de media heb gelezen. Maar het zijn eigenlijk heel gewone mensen en de kinderen vinden het superleuk dat we activiteiten met ze doen.”

Voor initiatiefnemer Froukje Smits is het waardevol om te zien hoe deze aanpak langdurig effect lijkt te hebben. ,,Omdat we daar twee keer in de week zijn, kunnen we de gezonde routines blijven herhalen en echt werken aan een gedragsverandering. Op die manier komt alles mooi samen.”

Benieuwd naar de laatste ontwikkelingen bij het U on Board-project? Volg ze hier op Instagram.

 

Froukje Smits

Serap Çam

Related Initiatives

Gezonde gewoontes aanleren? Zo pakt de Hogeschool Utrecht dat aan bij kinderen op het AZC

Lees verder

Investing

Join our dynamic community of movers and shakers. Our Team International will strategically assist and support your businessʼs relocation journey. Free of charge, confidential and tailored to your needs.

Check the website

Name and Surname

Function

Join our dynamic community of movers and shakers. Our Team International will strategically assist and support your businessʼs relocation journey. Free of charge, confidential and tailored to your needs.